Rudeninės pasakos



Jei nepakėlei nukritusio medžio lapo, nepasiklausei tyloje kaip varva nuo plinkančių medžių šakų lietaus lašai, neišgirdai kaip bumbsi obuoliai sode, ar neprisirinkai kaštonų – dar neišmokai, o gal jau ir užmiršai, kaip reikia mylėti rudenį.


Smagiausia mokytis pamilti rudenį – kartu su vaikais. Einant savaitgalį pasivaikščioti, ar grįžtatnt šiokiadieniais iš darželio, galima kurti pasakas. 

Gal kažkam Ruduo – tai dailininkas su pakrypusia ant galvos berete ir dažų palete rankoj. Jis dirba dieną naktį. Tepa dažais medžių lapus. Beržus nuspalvina skaisčia geltona spalva. Drebules nutaškuoja rudai. Klevus nudažo visais raudonais atspalviais, primaišydamas aukso ir vario spalvų. Gluosnių lapų pakraštėlius pateplioja tamsiai, beveik juodai. Ir kasdien dažų tepa vis storiau ir storiau, kol lapai neatlaiko svorio ir atitrūksta nuo šakos...

Kitiems Ruduo – tai išdidi išsipusčiusi Karalienė. Kiekvieną dieną ji keičia apdarus. Šiandien ji spindi lyg saulė, žaižaruoja ir šviečia. Kitą dieną matyt neišsimiegojo, ar sapnavo slogų spaną, todėl siaučiasi miglų skraiste. Dar kitą dieną pasidabina spindinčiais lašų karoliais. O kai eina į pokylį – ant galvos užsideda spalvingų lapų karūną, kuri spindi šermukšnių uogų rubinais.


Dar Ruduo galėtų būti senelis, sėdintis ant kelmo miško pakrašty. Jis rūko pypkę, iš kurios verčiasi tumulais rūkas. Tas rūkas ne bet koks, o stebuklingas. Jis migdo medžių lapus. Lapai užsnūsta, vieni išblykšta , o kiti (matyt spanuojantys spalvotus spanus)  nusidažo įvairiom spalvom. Kai kietai įminga – jų kumštukai atsileidžia, lapai nukrinta nuo medžių šakų ir nusklendžia miegot ant žemės, kur juos užklos atėjusios Žiemos sniego patalai...

O kokį Rudenį matote Jūs ir Jūsų vaikai?



Man Ruduo - lyg didelė lobių skrynia, kurią atidarius pamatau, kad ji pilna kaštonų. Rudų, slidžių, blizgančių, lyg nulakuotų. 
Augau ten, kur visa gatvė apsodinta kaštonų medžiais. Pavasarį jie sveikina žiedų žvakėm. O atėjus rudeniui - barsto vaisius. Galbūt todėl juos taip mėgstu.

Aš nesidroviu parinkti kaštonų nuo miesto šaligatvių pro šalį zujant praeiviams. Džiaugiuosi atradusi kokį pamestą dičkį ant smėlėto užmiesčio takelio, kai aplink nematyti nei vieno kaštonų medžio. Ilgai nešuosi jį delne, glostau ir apžiūrinėju jo blizgančius šonus išmargintus tamsesnėm linijom. Prirenku pilnas rieškutes automobilių stovėjimo aikštelėje. Džiugina jie mane gulėdami ant darbo stalo. Barška mano rudeninio palto kišenėse. Žvilga automobilyje. Pūpso namuose ant palangės...
Mano jau didelės dukros žino, kad jei parneš man kaštonų – aš džiaugsiuosi lyg mažas vaikas. Jos kaip visada stebėsis, kad jų mama niekaip neužauga. O aš žinau, kad nors nemėgstu drėgmės ir šalčio – turiu atrasti kuo pasidžiaugti, ir vis dar galiu mokytis pamilti Rudenį.